HU | RO
Prowood Design Pályázat: megnyitottuk a kiállítást, átadtuk a díjakat
Design Hét Sepsiszentgyörgyön. Pályázati lehetőség pályakezdő designereknek
2015.11.09., hétfő

Pénteken este nyitottuk meg a Lábas Házban a Prowood Design Pályázat kiállítását. Ez alkalomból hirdettük ki a pályázat eredményeit és adtuk át a legjobb alkotásoknak járó díjakat. A tárlatmegnyitót nagy érdeklődés övezte.

A megnyitóünnepségen a zsűri tagjai, a döntőbe bejutott pályázók és a kivitelező cégek képviselői is jelen voltak.

A Design Hét házigazdája, Damokos Csaba megnyitóbeszédében elmondta, egy hosszas de gyümölcsöző munka eredményeit láthatjuk a kiállításon, hiszen a Prowood Design Pályázat a Design Hét egyik leghosszabb projektje. Még nyár elején útjára indították a kétfordulós pályázatot, amelyre összesen huszonhét pályamunka érkezett be. Ebből tizenkettő jutott tovább a második fordulóba, és végül kilenc került kivitelezésre. A tárlaton ez a kilenc munka látható kiállítva, illetve a falakon print formájában a huszonhét eredeti terv is megtekinthető. Damokos úgy értékelte, ahhoz képest, hogy a kezdeményezés Székelyföldön precedens nélküli, a pályázati anyag nagyon színvonalas.

Bagoly Miklós, Prowood Faipari Klaszter vezetője részben a kivitelező cégek képviselőjeként, részben pedig a Prowood Design Pályázat kezdeményezőjeként elmondta, régóta foglalkoztatta már egy olyan verseny gondolata, amelynek során megmutatkozhatnak a fiatal tehetségek, akiket a helyi faipari termelők is tudnának foglalkoztatni. Kiemelte, fontosnak tartja odafigyelni arra, hogy ezek fiatalok itt vannak közöttünk, és úgy gondolja, mindenképp lehetőséget kell adni nekik az érvényesülésre. Úgy fogalmazott, kimondottan büszke arra, hogy megvalósult ez a pályázat, és sikerült megteremteni az együttműködést a fiatal tervezők, illetve a helyi faipari cégek között. Azt is bejelentette, tervezik a Design Hét folytatását.

Dizajn Kiallitas es dijazas_fotoHenningJanos-00963 - vagott

A öttagú zsűri nevében Ács Zoltán, a budapesti Design Terminál inkubációs programjának vezetője szólalt fel. A kiállítás anyagát méltatva elmondta, kellemes meglepetés érte, hiszen nem számított ilyen magas színvonalú pályaművekre. Kifejtette, szerinte ennek a régiónak, vagyis Székelyföldnek van egy nagyon fontos iparági hitelessége, hagyománya a fafeldolgozásban, az pedig óriási érték, hogy ez magas tervezői színvonallal találkozik. A kiállításon látható munkák arról tanúskodnak, hogy a tervezők és a kivitelezők értik egymást. A kivitelezett munkák többsége ugyanis már kész termék, és vannak közöttük olyanok, amelyek akár már ebben a formában is üzletbe kerülhetnének – tette hozzá.

A zsűrizés folyamatát és szempontjait ismertetve elmondta, nehéz volt választaniuk, mivel minőségi munkákkal álltak szemben, de kijelöltek egy hármas szempontrendszert, amelynek segítségével végül meghozták döntésüket. Az elv, amely alapján díjra jelölték az egyes munkákat a forma és a funkció egysége volt. A forma önmagában öncélú, ha nem társul megfelelő funkcionalitással, a funkcionalitás pedig megfelelő esztétikai design nélkül nem eredményez szerethető tárgyat – magyarázta el. Fontos szempontjuk volt még az eredetiség, illetve az, hogy fáról szólt a pályázat, vagyis azt is szem előtt tartották, hogy mennyire illik az adott termék a fa szellemiségéhez és ki mennyire ötletesen tudott válaszolni arra a kihívásra, ami a fa szerepe a kortárs enteriőrben.

A zsűri tagjai hazai és magyarországi szakemberek voltak:

Mistetics Mátyás – a Mitte Kommunikációs Ügynökség kreatív igazgatója, a Design Terminál mentorprogramjának márkakommunikációs szakértője

Jónás László – az IG Solutions ügyvezetője, a Design Terminál mentorprogramjának üzletfejlesztési szakértője

Ács Zoltán – a Design Terminál inkubációs programjának vezetője

Damokos Csaba – designer, az UAP sepsiszentgyörgyi fiókjának elnöke, a Design Hét házigazdája

Bagoly Miklós – vállalkozó, a Prowood Faipari Klaszter elnöke

A Prowood Design Pályázat keretében négy díjat oszottottunk ki: egy 1500 euró értékű első díjat, egy 1000 euró értékű második díjat, egy 500 euró értékű haramdik díjat, illetve egy a Design Terminál mentorprogramjában való részvételt jelentő különdíjat.

A díjakat a következő kivitelezett pályamunkák nyerték el:

I. díj – Petrovics István: Szék és pad
II. díj – Bagoly Levente: Hang Chair
III. díj – Szigeti Vajk István: Csiga

A Design Terminál Különdíja – Fekete Bálint: Pillepolc

A Prowood Design Pályázatra beküldött és kivitelezett munkákat bemutató kiállítás november 24-ig tekinthető meg a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.

Dizajn Kiallitas es dijazas_fotoHenningJanos-00958 - vagott