HU | RO
Lezárult a Design Hét. Sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött
Design Hét Sepsiszentgyörgyön. Pályázati lehetőség pályakezdő designereknek
2015.11.12., csütörtök

Nyolc kiállítás, számos előadás, szakmai beszélgetés, személyre szabott konzultációk, háromnapos 3D-nyomtatás workshop, két napon át tartó vásár, divatbemutató, koncertek és fergeteges aferparty. Mindez közel ezer látogatót vonzott be a november 2–8. között lezajlott sepsiszentgyörgyi Design Hétre.

A kiállítások közül legnagyobb érdeklődésnek az Erdélyi Művészet Központban megnyílt MOME – Mercedes-Benz tárlat, illetve a Transylvania Tranzit – erdélyi designerek kiállítása örvendett, de nagy számú közönség érdeklődött a Partiumi Keresztény Egyetem Made in Partium című alkalmazott grafika, illeteve az ABC 80 könyvgrafika kiállítása iránt is. A Prowood Design Pályázat Lábas Házban megnyílt, kezdő designereket szerepeltető kiállítása szintén nagy sikert aratott. A design versenyre beérkezett pályaművekből és az ezek kivitelezett változatából álló tárlat november végéig még látogatható.

bkrstf-7vagva

Teltházas előadást tartott a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben Laufer László, a Prezi szoftver felhasználóélmény-designere, de hasonló érdeklődés övezte az IT és design szakmai beszélgetést is, amelynek során hazai és magyarországi cégvezetők, designerek és mérnökök cseréltek eszmét a technológiai fejlődés jövőjéről. Sokan részt vettek a 3D nyomtatás workshopon is, amelyet a budapesti FabLab cég szakemberei vezettek.

3D nyomtatas_fotoHenningJanos-00468vagva

Számos látogatja volt a pénteken és szombaton, az INdiVINO-ban tartott design-vásárnak, illetve a szombaton este a Di Stefano Jazz Bárban megtartott, hazai és magyarországi ruhatervezőket egyaránt szerepeltető divatbemutatónak. A Design Hét záróeseményének számító show-n felszólalt Damokos Csaba, a Design Hét házigazdája, illetve Tamás Sándor megyei tanácselnök.

VAR_6069 design het_vargyasivagva

Az egyhetes rendezvénysorozatot értékelve Damokos elmondta, úgy érzi, több szempontból is sikeres kezdeményezést valósítottak meg, hiszen a látogatók száma egyértelműen jelzi az érdeklődést a kortárs design iránt, az eseményeken részt vevő formatervezőket számba véve pedig bátran elmondható, létezik erdélyi, székelyföldi design és van utánpótlás. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel és a Design Terminállal tervezett jövőbeni együttműködésre utalva kiemelte, elindultak olyan folyamatok, amelyek messzire vezetnek.

Tamás Sándor fontosnak értékelte, hogy a Design Héttel egy újszerű, jövőbe mutató kezdeményezés indult el, a rendezvény folytatását szorgalmazva pedig úgy fogalmazott, ha a szervezők már kiengedték a szellemet a palackból, ezt sem elpárologni nem szabad hagyni, sem visszazárni nem lehet.