HU | RO
A Design Hétről
Design Hét Sepsiszentgyörgyön. Pályázati lehetőség pályakezdő designereknek

2015. november 2–8. között első alkalommal kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Design Hétre. A szervezők ez alkalomból a Prowood Faipari Klaszterrel közösen pályázatot írnak ki fiatal designerek számára fából készült bútor vagy használati tárgy tervezésére. A pályázatra benevezhet minden egyetemi hallgató, aki romániai, design profillal rendelkező felsőoktatási intézményben tanul, illetve minden design profilú egyetemet nem több mint öt éve abszolvált pályakezdő.

A Design Hét ezen első kiadásának témája: tradíció és innováció. Sepsiszentgyörgy helyeztéből adódóan csomópont. Itt találkozik a tradícíó és a kortárs  szemlélet,  úgy  a művészetben mint  a különböző  iparágakban. A design illesztő felületként átjárást biztosít a különböző ágazatok között, a város pedig találkozási pontként szolgál Budapest és Bukarest között.

E témaválasztással ugyanakkor keressük a helyi kézműves- és textilipari hagyományok, illetve a kortárs design kapcsolódási lehetőségeit, mert hisszük, hogy hosszabb távon mind a kettő csak egymásra támaszkodva tud érvényesülni. Ilyen értelemben szintén fő feladataink közé soroljuk a komoly hagyománnyal rendelkező helyi fa- és textilipar, illetve az e téren tevékenykedő designerek együttműködésének szorgalmazását. Meggyőződésünk, hogy a kézművesség és a magas technológia ma már nem áll messze egymástól, és hogy ez akár nálunk is egy új kreatív ipar lehetőségét teremti meg.

A Design Hét szervezőiként kiemelt feladatunknak tartjuk a fiatal és tehetséges helyi pályakezdők felkarolását is. Ezt egyrészt úgy kívánjuk megvalósítani, hogy a kiállítások és workshopok által megmutatkozási lehetőséget biztosítunk számukra, másrészt azzal, hogy egy országos szintű, egyetemeistáknak szóló pályázatot írunk ki, amelynek nyertes pályamunkáit helyi cégekkel együttműködve megvalósítjuk és kiállítjuk.

A design szakma széles palettájából egyelőre a tárgy-, a bútor- és textiltervezésnek szánunk főszerepet, a soron következő kiadásokban azonban reményeink szerint más ágazatokat is kiemelten tudunk majd szerepeltetni.

Szervezők:
Focus Rectus Egyesület
Országos Képzőművészeti Szövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja
Design Terminál Budapest
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
Kovászna Megye Tanácsa
Prowood Faipari Klaszter
Balassi Intézet  Bukaresti Magyar Intézete

Támogatók:
Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK)
MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér
Székely Nemzeti Múzeum
INdiVINO
Hostel Beerpub
Daniel Kastélyszálló Olasztelek
Tein Teahouse

Kiemelt médiatámogatók:
Oktogon
Zeppelin
Igloo