HU | RO
Állásfoglalás a ProWood Design Pályázat első díjának visszavonása kapcsán
Design Hét Sepsiszentgyörgyön. Pályázati lehetőség pályakezdő designereknek
2015.11.23., hétfő

A ProWood Faipari Klaszter döntése szerint nem osztják ki a sepsiszentgyörgyi Design Hét keretében szervezett ProWood Design Pályázat első díját.

Eredetileg a verseny győztesének Petrovits Istvánt jelölte meg a zsűri Pad és szék című pályamunkájával, de az eredmény kihirdetését követően az értékelők tudomására jutott, hogy a bútordarabok innovatívnak értékelt illesztési megoldása nem eredeti, nem a tervező saját ötlete. Így a pályamunka értékelésükben nem teljesítette a kiírás alapkövetelményét, miszerint a tervezett faipari cikknek egyben kell hagyományosnak és innovatívnak lennie.

Alább olvasható a Design Hét szervezőinek állásfoglalása:
Mivel a Design Hét először került megszervezésre, a pályázatot pedig először hirdettük meg, fontosnak tartottuk, hogy ezek szakmai szempontból ne kizáróak, hanem befogadó jellegűek legyenek. Az volt a fő szempontunk, hogy minél több pályakezdőnek nyújtsunk bemutatkozási lehetőséget, illetve olyan kapcsolatot létesítsünk tervezők és kivitelezők között, amely hosszú távú, szakmai fejlődést biztosító együttműködéssé nőheti ki magát. A rendezvény céljai közt szerepelt az is, hogy megismertessük a nagyközönséggel, mit értünk design alatt. Ennek jegyében ismertetjük a döntés hátterében álló szakmai szempontokat.

A tárgytervezésnek három különböző szintje van. Az első, alapszint az, amikor egy meglévő tárgynak más formát adunk, esetleg más anyagokat használunk a létrehozásához. A második szint az, amikor egy tárgynak a forma mellett új funkciót is adunk. Itt kezd érdekessé válni a dolog. A harmadik szint az, amikor egy új funkcióhoz rendelünk egy tárgyat. Egy egyszerű példával szemléltetve: amikor megjelent a mobiltelefon, az egy új tárgy volt, új funkcióval. Az érintőképernyős mobiltelefon hozzáadott egy új funkciót a korábbihoz, míg a boltban kapható sok száz modell variáció a témára. Egy pályázat szempontjából nyilván a második, illetve a harmadik szint az érdekes, és a ProWood Design Pályázat Tradíció – innováció címe egyértelműen utal az új keresésére.

Több olyan pályamunkát nem engedtünk át az első fordulón, amely, bár termékként tökéletesen megállná a helyét, pont az innovatív elemet nem tartalmazta, azaz variáció volt egy adott témára. A tárgyak többsége nyilván ilyen jellegű, de ha egy design pályázaton akar valaki eredményt elérni, akkor az innováció valamilyen formájának jelen kell lennie a munkájában, hiszen ezért verseny a verseny, és ezért jár a díj. A kérdéses pályamunka, Petrovits István Pad és szék című alkotása tartalmazott egy olyan elemet, amely a zsűri pillanatnyi tudása szerint innovatív volt. Ez az illesztés volt, amely által kiemelkedett a munka a többi közül, és emiatt tekintette a zsűri kész terméknek. Az illesztés viszont megtalálható egy olyan terméken, amely már a piacon van, beárazva, online rendelhető, és design-versenyt is nyert már 2013-ban. Ennek ellenére, a Petrovits István munkája egy önálló, szuverén designtermék, amely a maga formai variációival, az úgynevezett stylinggal, az alapötlet termékcsaláddá bővítésével teljes mértékben megállja a helyét a piacon, és nem ütközik semmilyen jogvédelmi problémába. A budapesti Design Terminál jogvédelmi szakértői is azon az állásponton vannak, „hogy jogsértés nem történt, de a termék innovációs értéke kérdéses, és amennyiben ez számít a díj kiosztásánál, úgy valóban egy nem saját maga által kidolgozott megoldást vett át az alkotó”. A zsűrinek nem áll módjában minden munkát mélyrehatóan ellenőrizni, egy ilyen pályázat esetében a jóhiszeműséget feltételezzük a pályázók részéről. Jelen esetben, egy másik versenyző hívta fel a figyelmünket egy, a szóban forgó pályamunkához nagyon hasonló termékre. Erre a bejelentésre reagálva hozta meg a ProWood Faipari Klaszter, a pályázat szervezője és finanszírozója azt a döntést, amelyet korábban a sajtó már közölt. Az első díj visszavonásához az eredetiség, az innováció hiánya vezetett.

Úgy döntöttünk, hogy nem változtatunk a sorrenden, és a második, illetve harmadik helyezett a neki járó díjat kapja, míg az első díj nem kerül kiadásra. Bízunk benne, hogy a rendezvény induló lendületét nem töri meg ez az incidens.

A Design Hét szervezői
Sepsiszentgyörgy, 2015. november 22.